Asetu ehdolle

Miten se tehdään?

Asetu ehdolle METKAn edustajistovaaleihin 20.9.2017 – 17.10.2017 välisenä aikana täyttämällä ehdokasilmoitus (vaatii kirjautumisen Metropolian tunnuksilla).

Vaatimukset ehdolle asettumiseen:

  • METKAn jäsenyys lukuvuodelle 2017-2018
  • Yhdellä ehdokasilmoituslomakkeella voi ilmoittaa vain yhden ehdokkaan
  • Ehdokasilmoituksen tunnus ei saa olla loukkaava, kaupallinen tai muuten sopimaton
  • Ehdokas vakuuttaa asettuvansa ehdolle omasta tahdostaan ja vakuuttaa olevansa vaalikelpoinen (eli opiskelijakunnan jäsen)
  • Ehdokkaat voivat myös perustaa vaaliliiton ja vaaliliitot voivat perustaa keskenään tai yksittäisen ehdokkaan kanssa vaalirenkaan
  • Vaaliasiakirjat on jätettävä vaalilautakunnalle viimeistään 17.10.2017 kello 23.59

Ehdolle asettuessasi sinun on päätettävä asetutko ehdolle sitoutumattomana ehdokkaana vai liitytkö vaaliliittoon, jonka muodostaa kaksi (2) tai useampi ehdokas. Vaaliliittoon kuulumalla parannat mahdollisuuksiasi päästä läpi vaaleista, sillä edustajistovaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa eli liitossa olevien äänet lasketaan yhteen ja sen pohjalta muodostetataan suhdeluku jokaiselle ehdokkaalle.

Tämän lisäksi vaaliliitot ja / tai sitoutumattomat ehdokkaat voivat muodostaa keskenään vaalirenkaan. Tämä parantaa pienten listojen ja / tai sitoutumattomien ehdokkaiden mahdollisuuksia vaaleissa suhteessa isompiin liittoihin. Tarkempaa tietoa vaaliliittojen ja -renkaiden toiminnasta löydät täältä.

Toimi siis seuraavasti:

1. Tee päätös lähteä ehdokkaaksi

2. Päätä lähdetkö sitoutumattomana ehdokkaana vai osana vaaliliittoa

2.1 Päättäessäsi lähteä liiton ehdokkaaksi ota yhteyttä vaaliliiton vaaliasiamieheen

2.2 Päättäessäsi lähteä sitoutumattomana täytä ehdokasilmoitus

3. Toimita vaalikuva METKAn tiedottajalle seuraavien ohjeiden mukaisesti:
– Vaalikuva lähetetään osoitteeseen ilkka.helo(a)metkaweb.fi otsikolla: “Vaalikuva 2017”.
– Vaalikuva täydessä koossaan, leveys vähintään 800 px.
– Kasvot esillä tunnistettavasti ja suoraan edestä
– Kuvaa ei tarvitse rajata tai käsitellä, METKA hoitaa.
– Vaaliliiton asiahenkilö voi lähettää vaaliliiton ehdokkaiden kuvat myös kootusti 17.10.2017 kello 23.59 mennessä, siten että viestistä käy selkeästi ilmi ehdokkaan ja vaaliliiton nimi. Jokaisen ehdokkaan kuvan tulee edelleen olla erillinen kuvatiedostonsa.

4. Tee kampanja ja voita vaalit!

HUOM! Vaalilautakunta päivittää vaalisivuille kaikki virallisesti perustetut ja tietonsa luovuttavat vaaliliittojen vaaliasiahenkilöt, jotta potentiaaliset ehdokkaat voivat ottaa kiinnostaviin liittoihin yhteyttä. Jos oman alasi vaaliliittoa tai haluamaasi poliittista vaaliliittoa ei ole vielä virallisesti perustettu, kannattaa tiedustella oman koulutusalan tai kampuksen opiskelijayhdistyksiltä, miten voit päästä mukaan vaaliliittoihin, tai olla yhteydessä omaksi kokemansa puolueen paikallistoimijoihin, joilla voi olla tietoa poliittisista vaaliliitoista.

Mitä edustajistossa toimiminen tarkoittaa?

METKAn edustajisto on opiskelijakunnan lakisääteinen toimielin, joka käyttää ylintä päätäntävaltaa opiskelijakunnan asioista. Se koostuu 25 varsinaisesta edustajiston jäsenestä ja enintään 25 varajäsenestä, jotka on valittu yleisellä jäsenäänestyksellä ehdolle asettuneiden keskuudesta. Edustajiston tehtävinä on muun muassa päättää opiskelijakunnan strategisesta linjasta, toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta sekä antaa päätöksiä isoista asioista kuten opiskelijakunnan hallituksen valinnasta ja investoinneista sekä muutoksista opiskelijakunnan linjaan.

Edustajistotyö ei kuitenkaan ole täysipäiväinen luottamustoimi. Edustajisto kokoontuu vuoden aikana yleisesti noin kerran kahdessa kuukaudessa poislukien kesäkuukaudet eli vuoden aikana kokouksia kertyy yleensä viidestä seitsemään. Kokoukset ovat kestoltaan muutaman tunnin mittaisia ja ne järjestetään pääasiassa ilta-aikaan jollakin Metropolian kampuksista. Edustajiston jäsenten tärkein tehtävä onkin pysyä yleisesti kärryillä opiskelijakunnan toiminnasta ja valmistautua kokouksiin huolella, mahdollisesti oman vaaliliiton edustajien kanssa, jotta liiton näkemykset ovat yhteneväiset.

Ehdolle asettumista ja edustajistotyötä ei todellakaan kannata pelätä! Kyseessä on erinomainen keino kartuttaa kokemusta ja omaa osaamista suomalaisesta järjestökentästä ja päästä vaikuttamaan opiskelijakunnan toimintaan erittäin konkereettisella tasolla – edustajistossa juuri sinä päätät siitä mitä METKA tekee ja mihin se käyttää opiskelijoiden suomaa valtaa ja rahaa!

Edustajistokausi on kalenterivuoden mittainen ja seuraava alkaa 1.1.2018 ja päättyy 31.12.2018.

Ehdokasilmoitus

Täytä ehdokasilmoitus täältä! (vaatii kirjautumisen Metropolian tunnuksilla)

Kysyttävää?
Lisätietoja edustajistovaaleista antaa METKAn hallituksen varapuheenjohtaja Otto Rosenlund (otto.rosenlund@metkaweb.fi).

Hallituksen yhteystiedot

Vaaliohjesääntö (pdf)
Ehdokkaan ja edustajan tietopaketti
METKAn perussäännöt